FAS DÜĞÜNLERİ
“Her gelin düğün gününde güzeldir. Fas’ta da kraliçe olur ”(Van Wagner). Her ülkenin farklı ve benzersiz gelenekleri ve törenleri vardır. Fas bir istisna değildir. Geleneksel Fas düğünü, ayrıntılar ve anlamlı süreçler açısından zengindir. Gelin çeşitli kıyafetlerle giyinir ve yemeklerin yanı sıra müzik geleneksel ve modern arasında değişir. Fas düğün süreci beş güne kadar sürebilir, çünkü ana düğün gününden önce gelen birkaç düğün öncesi geleneği vardır. Fas düğünü oldukça pahalı, özenli ve çeşitlidir.

Fas çok zengin bir kültüre, geleneklere ve mirasa sahip bir ülkedir. Bir kız evlendiğinde; soyadını korur. Fas nüfusunun çoğunluğu Araplar ve Berberidir. Nüfusun yüzde doksan dokuzu Müslüman, diğerleri Arap-Yahudilerdir. kişisel tercihlerle bir evlilik düzenlenebilir. Günümüzde yeni neslin ayarlanmış evlilik yüzdesi azalmıştır.
Genç çiftler genellikle karşı cinsten bir kişiyle tanışmak veya tanımak için çok az fırsata sahiptir. Ancak, yeni neslin ne karar verirse versin, aile her zaman önce gelir. Bir kişinin, ailesinin rızası olmadan istediği herhangi biriyle evlenme hakkı olsa bile, evlilik her zaman kutsanmalı ve aileler tarafından kabul edilmelidir.

Fas’ta düğün oldukça pahalıdır . Sözleşme süresi altı aydan iki yıla kadar sürebilir. Çift düğün için bir tarih belirlediğinde, hazırlık başlar ve genellikle düğün gelinin şehrinde gerçekleşir. Düğünden bir hafta önce, ailedeki tüm kadınlar mutfakta çalışır ve düğünden önce ve düğün günü misafirlere hizmet vermek için geleneksel Fas kurabiyeleri, hamur işleri ve çay hazırlanır. Genellikle tüm aile, arkadaşlar ve komşular davet edilir ve aile ülkenin her yerinden, hatta deniz aşırı ülkelerden gelir.


Faslı bir gelin olan Hassna gözlerini yırtıp “Herkes bu düğüne hazırlanıyor, herkes benimle ilgileniyor ve gerçekten bir kraliçe gibi hissediyorum.” Beklenmedik misafirleri karşılamak için ekstra yemek pişirilir ve Fas düğünde her zaman beklenmedik konuklar vardır. Gelinin kıyafetleri haftalar önce hazırlanmalıdır. Bazı kıyafetler düğün gününde giyilmek üzere kiralanır. Düğün genellikle geleneksel olarak dekore edilmiş göz alıcı bir yerde benzersiz bir salonda gerçekleşir. Müzik, modern ve geleneksel arasında değişir; bu nedenle, en az iki farklı grup vardır: biri geleneksel müzik çalar, diğeri çağdaş müzik çalar.
İlk düğün öncesi geleneği, çiftin dairesini veya odasını sağlamaktır. Her iki aile de “gelin dairesine” hediye olarak yatak, battaniye ve diğer eşyalar gibi ev eşyalarını temin eder. Bu düğün öncesi geleneği oldukça pahalıdır çünkü bir daire döşemek çok paraya mal olur.
Mobilya partisinden (çeyiz serme) sonra gelen bir başka düğün öncesi geleneği, damat ailesinden geline hediyeler teslim etme günüdür. Bu gün gelin, mücevher, kıyafet ve ayakkabı ile damadın ailesinden süt, hurma ve büyük bir çanta dolusu şeker gibi başka şeyler alıyor. Buna ek olarak, geline damadın ailesi ve atlarla çekilen geleneksel bir arabada geleneksel bir müzik grubu eşlik ediyor. Yolculuk genellikle damadın ebeveynlerinin evinden gelinin ebeveynlerinin evine başlar.
GELİN HAMAMI
Gelinin tüm kız arkadaşlarıyla ve aile üyeleriyle ortak bir buhar banyosu veya Türk hamamı gezisine çıktığı gündür. Bu gün gelin temizlenir ve stresi azaltmak için bir masajla rahatlatılır. Genellikle hamam o gün kiralanır ve sadece gelin ve aile üyeleri için ayrılır. Gelin, bir grup kadının şarkı söylediği ve sevinçle dans ettiği buhar banyosuna götürülür.

FAS KINA TÖRENİ
Gerçek düğün gününden bir veya iki gün önce gerçekleşen önemli bir düğün öncesi geleneğidir. Bu gün, gelinin elleri ve ayakları, iyi şans getirdiğine inandıkları sıcak su ile karıştırılmış topraklı bir bitki olan kına ile boyanır. Bu etkinlik, düğün süreçleriyle ilgilenen profesyonel bir kadın olan “Negaffa” tarafından idare edilir. Negaffa herhangi bir düğünde önemlidir, onsuz işler iyi gitmez. Genellikle evli ve yaşlı bir kadındır.

DÜĞÜN GÜNÜ
Büyük gün büyük olay. Düğün günü çılgınlıkla dolu bir gün. Tüm kadınlar saçlarını ve elbiselerini yapmaya çalışırlar ve herkes bu günü mükemmelleştirmek için koşuşturur. Genellikle Fas’ta düğünler ilkbahar veya yaz aylarında gerçekleşir. Bazı düğünler öğleden sonra başlar, ancak çoğu gece saat dokuzda başlar. Konukların çoğu saatinde etkinliğe gelmeye başlar.
Tüm kadınlar, süslü bir geleneksel kıyafet olan güzel “Kaftanları” ile prenses gibi görünürler. Herkes geldikten sonra, insanlar akşam yemeği için masalarının etrafında toplanmaya başlar ve genellikle soğuk çay ile iki veya üç lezzetli öğünden sonra sıcak çay ve kurabiye servis edilir.

Bundan sonra tekrar sıcak çay ile kurabiye ve hamur işleri servis edilir . Gelin ve damat akşam yemeğini özel olarak alırlar. Akşam yemeğinden sonra, yüksek sesle Arap müziği başlar ve bazı insanlar dans pistinde kalabalığa karışır, bazıları ise oturup bu kalabalığı izler. Herkes gelinin ve damadın başka geleneksel bir grupla girmesini bekler.
Batı düğünlerinde görüldüğü gibi, gelin tüm etkinlik için sadece beyaz bir elbise giyerken. Fas’ta gelin dört veya beş kıyafet giyiyor. Her şeyden önce gelin beyaz süslü geleneksel ‘Kaftan’ ile giriyor; sonra bir Berberi kıyafeti haline gelir. Damat kıyafetlerini de değiştirir. Bundan sonra gelin, ülkenin kuzey bölgesini temsil eden bir kıyafete dönüşür. Sonra, güneydeki ‘Sahraoui’ halkını temsil eden bir kıyafet giyiyor. Bazı düğünlerde Çin ve Hint kıyafetleri de giyilir.
Son olarak, özel bir pasta servis edildiğinde, gelin batı beyaz elbiseyi giyer. Gelin ve damat etkinliğe girdiklerinde, yerden yükselen bir tahtta otururlar, bu da onları bir kral ve kraliçe gibi gösterir. Dört adam tarafından bir tahtta kaldırıldıktan sonra, konuklara feragat ederek olay etrafında dolaşmaya başlarlar. Etkinlik ertesi gün sabahın erken saatlerinde devam eder, daha sonra gelin ve damat günün geri kalanını kendileri geçirmek için dairelerine veya bir otele götürülür. Berber düğünleri neredeyse aynı, ancak gelin ve damat sadece geleneksel Berber kıyafeti giyecek.
Bu nedenle, Faslı bir düğüne ev sahipliği yapmak genellikle çok pahalı, incelikli ve özenlidir. Batı düğünleri, genel olarak ve özellikle Fas’taki Doğu düğünlerine kıyasla basittir. Her ülkenin kendi düğün gelenekleri vardır, ancak bir haftalık sevinç ve mutluluğa katılmak bir günlük sevinçten daha çok tercih edilir.